Logo Blue Army on Wheels

BLUE ARMY ON WHEELS

Jupiler Pro League
KRC Genk Trossard en Samatta
01. Waasland-Beveren 3
02. <b>KRC Genk </b> 3
03. STVV 3
04. Charleroi 3
05. Standaard 3
06. Beerschot 3
07. Anderlecht 1
08. KV Mechelen 1
09. Antwerp 1
10. Moeskroen 1
11. OH Leuven 1
12. Eupen 0
13. KV Oostende 0
14. AA Gent 0
15. Zulte Waregem 0
16. Cercle Brugge 0
17. Club Brugge 0
18. KV Kortrijk 0

* : een wedstrijd minder gespeeld.

Add Background Images Here
Stacks Image 7780
Stacks Image 7786

Koning van de rolstoelsupporters

Door Sue Somers - Het belang van Limburg 28 februari 2020

Genk, Tim Smeers, 1985-2020.Door een spierziekte zat Tim Smeers sinds zijn achtste in een rolstoel. Maar dat weerhield hem er niet van om te reizen, naar het voetbal te gaan en te sporten. “Tim deinsde voor niets terug.”

Juni 2000. In de aanloop naar de bekerfinale van KRC Genk tegen Standard in het Koning Boudewijnstadion informeert Tim Smeers bij zijn club en bij de Belgische voetbalbond of hij de match kan bijwonen in zijn rolstoel. Het antwoord is ontnuchterend: er is amper plaats voor rolstoelen, Tim zal de match op een andere manier moeten volgen.

“Die botte weigering maakte iets los bij Tim en zijn papa”, zegt zijn oom Maurice Bielen. “Ze vonden het niet kunnen dat Tim door zijn beperking zijn ploeg niet kon aanmoedigen.” Vader en zoon vatten de koe bij de horens en richtten met lotgenoten een eigen supportersclub op: Blue Army on Wheels, de eerste supportersclub voor mensen met een beperking in België.

“Sindsdien zitten we regelmatig samen met de Pro League en de voetbalbond, maar ook met andere voetbalclubs, die naar ons voorbeeld een werking zijn begonnen”, zegt Maurice. Tims oom is voorzitter van Blue Army on Wheels, dat tweehonderd leden telt en elke thuismatch zo’n zestigtal rolstoelers ontvangt in de Luminus Arena.

Citytrips

Tim was ook het gezicht van BAOW: hij was aanwezig op elke match van Genk, zowel bij thuis- als uitwedstrijden. Met een liftbus geraakte hij waar hij moest zijn. “In het begin reed hij na elke thuisoverwinning het plein op met zijn elektrische rolwagen”, grinnikt Maurice. “Tot dat niet meer mocht. Tims bijnaam was Schumacher, omdat hij zo vlot zijn rolstoel kon bedienen.”

“Tim liet zich door niets of niemand tegenhouden”, zegt Willy Haesen, nog een oom, die samen met zijn vrouw Marleen als een tweede thuis fungeerde voor hun neef. “Tim was altijd goedgezind, nooit heeft hij geklaagd. ‘Ik ben niet gehandicapt, ik kan alleen niet lopen’, zei hij altijd. Hij focuste zich op wat hij wel nog kon en relativeerde zijn beperking door te verwijzen naar mensen die slechter af waren dan hij.”

Voor Tim waren er geen grenzen, letterlijk en figuurlijk. “Vier jaar geleden kwam mijn kleinzoon levenloos ter wereld”, zegt Willy. “Op de terril van Winterslag staat er een gedenkplaatje voor hem. Omdat Tim daar niet kon geraken, heeft hij eens een quadrolstoel gehuurd om samen met ons de terril te beklimmen. Tim ten voeten uit: positief, gedreven. Hij deinsde voor niets terug.”

Als vaste begeleider van Tim ging Willy vaak met hem op stap. Ze gingen op reis naar Londen, New York, Barcelona en Parijs. “Die citytrips regelde Tim met zijn vrienden”, zegt Willy. “Het enige wat ik moest doen, was met hem meegaan om hem te helpen. Ik had nog nooit met het vliegtuig gereisd. De eerste keer dat Tim naast mij zat, was hij degene die mij geruststelde. Een crème van een gast.”

Geen zittend gat

Willy en Marleen supporterden op hun beurt voor Tim als hij e-hockey speelde bij zijn clubs Rhodie in Diepenbeek en Black Scorpions in het Nederlandse Beek. “E-hockey wordt gespeeld door mensen in een elektrische rolstoel”, zegt Willy. “Een ploeg bestaat uit vijf spelers met een verschillende handicap. Sommigen kunnen hun armen gebruiken en zelf hun hockeystick vasthouden. Tim heeft dat een tijdje gekund, maar toen dat niet meer ging, hebben ze zijn stick aan zijn rolstoel vastgemaakt. Daardoor speelde hij de laatste jaren als verdediger.”

Tim schopte het zelfs tot de nationale ploeg, waarmee hij wedstrijden in het buitenland speelde. “Rome, München, Finland, Polen, Tsjechië”, somt Willy op. “Telkens met tien rolstoelers die het vliegtuig op moesten: vijf spelers en vijf reserven. In Tims geval betekende dat dat we zijn rolstoel moesten ontmantelen. Een hele onderneming, maar dat hield Tim niet tegen.”

Sinds zijn achtste zat Tim in een rolstoel. “Hij heeft eerst nog een tijdje gestapt, met beugels en een rollator”, zegt Marleen, Tims tante. Dat Tim een beperking had, werd duidelijk toen hij als baby pas na achttien maanden erin slaagde om rechtop te zitten. “Hij is altijd thuis blijven wonen, bij zijn papa en zijn zus, en later met zijn plusmama Sandra en haar kinderen, die hem goed verzorgden.”

Werken zat er niet in voor Tim, hij kon zijn handen niet goed gebruiken. Tot zijn 21ste ging hij naar school in het buitengewoon onderwijs in Sint-Gerardus in Diepenbeek, daarna bleef hij thuis. Maar stilzitten was niet aan hem besteed. Tim had elke dag wel iets te doen.

Orgaandonatie

Het laatste jaar was zwaar voor Tim. De spierziekte had zijn longen aangetast, hij had vaak zuurstof nodig. Na een hartstilstand in december 2018 verbleef hij zeven maanden in het Leuvense Gasthuisberg, daarna verhuisde hij naar het revalidatieziekenhuis Inkendaal in Sint-Pieters-Leeuw. In juni 2019 nam hij zijn intrek in dienstencentrum ‘t Klavertje in Houthalen-Helchteren. “Sporadisch kwam Tim nog op bezoek bij ons en zijn ouders”, zegt Willy. “Maar voorgoed terugkomen, zat er niet meer in.”

In februari kwam Tim door zuurstofgebrek in een uitzichtloze coma terecht. “De dokters vroegen of zijn familie wilde meewerken aan orgaandonatie. Door zijn hart, twee nieren en een lever af te staan, heeft Tim het leven van vier mensen gered, zonder dat hij het wist. Maar als ze het hem gevraagd hadden, dan was hij vast akkoord gegaan.”

PHP took 0.897 seconds to execute.
Posts Folder: Nieuwsberichten
Post ID: koning-van-de-rolstoelsupporters
PHP Version: 7.3.21

WEDSTRIJDEN

Zoals het een supportersclub betaamt gaat ook BAOW mee naar alle uitwedstrijden van KRC Genk. Wij voorzien aangepaste bussen met een lift zodat mensen in een rolstoel makkelijk mee de verplaatsing kunnen maken. Voor sommige matchen zijn de plaatsen beperkt zodat het zaak is tijdig in te schrijven.

We vertrekken steeds aan ons supporterslokaal de Kring in Genk. Indien mogelijk pikken we ook mensen op aan de kiss and ride parking in Lummen. Indien dit zo is delen we dit steeds duidelijk vooraf mee.

Wil je mee naar een uitwedstrijd ? Kies hierboven dan de betreffende wedstrijd en vul het reserveringsformulier in.

ABONNEMENTEN EN TICKETS

De eerste drie rijen van de tribunes H - I - J - K - L zijn voor rolstoelers. Hierdoor is de zichtbaarheid een heel stuk beter en bovendien kan de begeleider naast of achter de rolstoel gaan zitten. Om op de tribune te komen is een speciale oprijhelling voorzien die voor elke rolstoel makkelijk te nemen is.

Prijzen seizoen 2020 - 2021
Volwassenen
 • Rolstoeler : 170 Euro
 • Begeleider : Gratis
Minderjarigen
 • Rolstoeler : 95 Euro
 • Begeleider : Gratis
Beker
 • Rolstoeler : 50% van de ticketprijs
 • Begeleider : Gratis
Champions League
 • Rolstoeler : 55 euro
 • Begeleider : Gratis
 • - 18 jaar : 40 euro

KRC-Genk heeft 10 plaatsen voor mensen met een visuele handicap en 10 plaatsen voor hun begeleiders op de onderste rij van Tribune Z8. Blinden en slechtzienden hebben de mogelijkheid om een dagticket of een abonnement aan te schaffen.

Prijzen seizoen 2019 - 2020
Volwassenen
 • Volwassene : 170 Euro
 • Begeleider : Gratis
Minderjarigen
 • Minderjarige : 95 Euro
 • Begeleider : Gratis
Dagtickets & Beker
 • 50% van de ticketprijs
 • Begeleider : Gratis

Minderjarigen betalen normaal 50% van de ticketprijs. Veiligheidshalve contacteer je best even de ticketshop.

Dagtickets en tickets voor bekerwedstrijden voor de blindentribune zijn enkel in de ticketshop verkrijgbaar en dus niet aan de loketten. Je dient je officieel bewijs van je beperking voorleggen.

Abonnement

Wil je een abonnement bekomen of je huidige vernieuwen? Dit kan heel eenvoudig door hier je keuze te maken en je gegevens door te sturen.

Nog vragen ?

De man die voor BAOW alles regelt in verband met de abonnementen is Maurice Bielen. Bij eventuele vragen kan je hem altijd contacteren.

 • Kruipmosstraat 32 - 3600 Genk
 • 0485/124823
 • maurice.bielen@bluearmyonwheels.be

Voor slechts 8 euro ben je al lid van de grote BAOW - familie.

Stort dus snel 8 euro op ons rekening nummer: BE24 4544 1628 2138 met vermelding van je naam, adres en telefoonnummer.

Opgelet :

om met BAOW op verplaatsing te kunnen, dien je lid te zijn van onze supportersclub.

WERKING BAOW

Blue Army on Wheels (BAOW) werd op 17 juni 2000 boven de doopvont gehouden. Het was de eerste supportersclub voor mensen met een beperking in België. De aanleiding voor de oprichting van de club waren de mistoestanden bij de organisatie van de bekerfinale KRC Genk tegen Standard in het Koning Boudewijn stadion, waardoor slechts enkele rolstoelsupporters van KRC Genk ter plaatse de wedstrijd konden bijwonen. Geen of slechte informatie vanuit KRC Genk over de wijze van aanvragen van plaatsen enerzijds en een gebrekkige organisatie door de KBVB anderzijds waren hiervan mede de oorzaak. Met heel wat ontgoochelde supporters als resultaat.

De missie van BAOW is te zorgen dat ook rolstoelers en andere mensen met een beperking volledig kunnen participeren aan het voetbalgebeuren zowel in Genk als op verplaatsing.

De focus ligt niet enkel op de accommodatie binnen de stadions, maar ook op de parkeerplaatsen, de begeleiding van de rolstoelers naar en van de stadions, de veiligheid van de rolstoelers binnen de stadions enz.

Wij doen dit in een goede samenspraak met het bestuur van KRC Genk en de Overkoepelende Supportersvereniging van KRC Genk, (OSV), waarbij Blue Army On Wheels de spreekbuis is voor de mensen met een beperking.

Daarnaast wil Blue Army On Wheels ook de andere clubs en al hun supporters sensibiliseren voor de problematieken waarmee supporters met een beperking geconfronteerd worden. Op deze manier hoopt de supportersclub bij te dragen aan de erkenning van mensen met een beperking als volwaardige supporters.
Blue Army On Wheels telt momenteel een 200 leden , validen en mensen met een beperking samen. Het merendeel van de mindervaliden zijn voornamelijk rolstoelers.

Welkom bij CAFé !

BAOW volgt nauwgezet de werking van CAFE. CAFE groepeert alle belanghebbenden van de grote voetbalfamilie enerzijds met ondersteuning en advies, met als doel de voorzieningen en diensten in Europese stadions geschikt te maken voor supporters met een beperking.

CAFE werkt nauw samen met de UEFA, de aangesloten nationale bonden en clubs, groeperingen van gehandicapte supporters (op nationaal en lokaal niveau), organisaties zoals FARE en nationale ngo’s voor gehandicapten en supportersnetwerken zoals Football Supporters Europe.

CAFE stimuleert de uitwisseling van beste praktijken op diverse en lanceert nieuwe ideeën en initiatieven. Op de website van CAFE is een grote hoeveelheid nuttige informatie, technische rapporten en stadiongidsen (gebouwen en diensten) voor supporters met een beperking te vinden. Deze documenten worden gepubliceerd zodra de auteurs hiervoor toestemming hebben gegeven en kunnen worden gekocht door overheidsinstanties.

CAFE ondersteunt supporters met een beperking bij het opzetten van lokale en nationale groeperingen en voorziet hen van informatie over voorzieningen en diensten in voetbalstadions.
CAFE ziet zich als vertegenwoordiger van gehandicapten in heel Europa en staat open voor iedereen – de plek voor elke voetballiefhebber.

CAFE en BAOW zijn pas tevreden als alle diensten en voorzieningen bij voetbalwedstrijden voor iedereen in gelijke mate toegankelijk zijn.

Maurice Bielen

Voorzitter
 • Kruipmosstraat 32 , 3600 Genk
 • 0485 12 48 23
 • maurice.bielen@bluearmyonwheels.be

Geert Meurs

Penningsmeester & Communicatie
 • Dennestraat 3, 3600 Genk
 • 0477 83 39 95
 • geert.meurs@bluearmyonwheels.be

Maurice Bielen

Abonnementen
 • Kruipmosstraat 32 , 3600 Genk
 • 0485 12 48 23
 • maurice.bielen@bluearmyonwheels.be

Stefaan Moors

Verplaatsingen
 • Andre Dumontlaan 133/3 , 3600 Genk
 • 0490 43 33 01
 • Stefaan.moors@bluearmyonwheels.be

Haessen Willy

Verplaatsingen
 • Vogelsberg 92 , 3600 Genk
 • 0478 51 49 37
 • Willy.haessen@bluearmyonwheels.be

Luc Conings

Bestuurslid
 • Bouwdewijnlaan 164 3630 Maasmechelen
 • 0475 41 79 09
 • luc.conings@bluearmyonwheels.be

Franky Rondags

Feestelijkheden
 • De Schom 57 3600 Genk
 • 0472 59 53 32
 • franky.rondags@bluearmyonwheels.be

Traina Rosolino

Bestuurslid
 • Zonhoverweg 18 , 3600 Genk
 • 0476 27 85 03
 • rosolino.traina@telenet.be

Gilbert Smeers

Bestuurslid
 • Hengelhoefstraat 91 , 3600 Genk
 • 0479 21 46 55
 • jules.smeers@telenet.be

Davy Vanheusden

Bestuurslid
 • 15 augustusstraat 21 bus 11 , 3690 Zutendaal
 • 0468 12 66 08
 • davy.vanheusden@telenet.be

Michel Simons

Bestuurslid
 • Riethoekstraat 26 , 3650 Dilsen-Stokkem
 • 089 75 84 06
 • Michelsimons1955@gmail.com

Anders Szczubiala

Bestuurslid
 • Turfstraat 110 , 3600 Genk
 • 0485 54 16 66
 • anders1976@telenet.be

Peter Vandael

Bestuurslid
 • Weg naar Gruitrode 78 , 3660 Oudsbergen
 • 0473 35 81 41

Tim Smeers

Bestuurslid
 • Hengelhoefstraat 91 , 3600 Genk
 • 0472 72 98 40
 • smeerstim@telenet.be

KRC GENK & BAOW

K.R.C. Genk besteedt veel aandacht aan supporters met een beperking. De club zit regelmatig samen met het bestuur van BAOW om de toegankelijkheid van de wedstrijden en het stadion constant te verbeteren voor mensen met een beperking.

Tribune BAOW

Sinds seizoen 2009-2010 zijn er voor de leden van BAOW speciale plaatsen gecreëerd op de "Peter Conings tribune". Deze plaatsen bevinden zich in de vakken H-I-J-K-L-M. In totaal zijn er 56 plaatsen voorzien voor de rolstoelsupporters en een 50 tal plaatsen voor niet rolstoelers, en die raken aardig ingevuld.

Blindentribune

KRC-Genk heeft 10 plaatsen voor mensen met een visuele handicap en 10 plaatsen voor hun begeleiders op de onderste rij van Tribune Z8. Blinden en slechtzienden hebben de mogelijkheid om een dagticket of een abonnement aan te schaffen.

Ingang

De ingang is in Genk Zuid (ijzeren poort).

Parking

Blue Army On Wheels maakt gebruik van de groene parking. Toiletten zijn voorzien onder de vakken K en L. Er is een speciale kantine in de corner van de grote tribune.

Bezoekende supporters

De bezoekende supporters met een beperking nemen plaats onder de overdekte dug out voor de tribune van de bezoekers.

Steun BAOW door online te winkelen
Meer info
Wettelijke info
Clublokaal

Iedere supportersclub heeft een vaste ontmoetingsplaats. Zo heeft BAOW zijn clublokaal in De Kring te Waterschei - Genk. Hier kunnen de rolstoelers en hun begeleiders voor en na elke thuismatch gezellig samenkomen. De uitbater van De Kring reserveert voor elke match een aantal parkeerplaatsen voor rolstoelers. Van daaruit vertrekken wij allen in groep naar het stadion. Voetbal een feest... ook voor rolstoelers.

DE KRING
Onderwijslaan 2 3600 Genk

Contact

Blue Army Ons Wheels vzw
Kruipmosstraat 32 3600 Genk

0475 41 79 09
info@bluearmyonwheels.be

bank : BE24 4544 1628 2138